Fűszerek

A fűszerekről általában.

Az ősember korától napjainkig, a fűszer és gyógynövények ismerete folyton gyarapodott és napjainkban reneszánszát éli.
Szinte minden növény használatáról, feldolgozásáról maradt fenn múltbeli, írásos dokumentum, ami főleg a megfigyelésen alapult.
Őseink, nagyanyáink, a kertekben, a házak tornácain, sőt az ablakokban is termesztették a fűszernövényeket, hogy bármikor kéznél legyenek a finomabbnál, finomabb ételek elkészítéséhez. E mellett a ház körül előforduló gyógynövények a házi patika kellékeit képezték.
Mindaz a tapasztalati tudás, ami az alkalmazásuk során évszázadok alatt összegyűlt, a kémiai nagyipar fejlődésének a kezdetekor, a második világháború után, feledésbe merült.
A modern táplálkozástudomány kiderítette, hogy a fűszereink mértékletesen alkalmazva gyógyszerek is. Az ételeket nemcsak ízletessé-zamatossá teszik, hanem jótékonyan hat az emésztésre, serkenti a gyomor- és bélműködést, így hozzájárul a tápanyagok hatékonyabb felszívódásához. Előnyösen hatnak még a szív és vérkeringés mechanizmusára.
A különböző növényekben található jellegzetes íz-, illat- és zamatanyagok határozzák meg a tulajdonságait, mi mivel harmonizál. Természetesen figyelembe véve az egyéni ízlések eltéréseit is.

Oldalunkon azon fűszereket találod meg, melyeket mi termelünk, szárítunk és csomagolunk, vegyszermentes környezettben.